Att öppna sitt hem för främlingar

Hoffice bygger på något som är en bristvara: tillit.

Då, när det är värst och inget hjälper,
brister som i jubel trädets knoppar,
då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar,
glömmer att de skrämdes av det nya,
glömmer att de ängslades för färden –
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.
(Karin Boye, sista versen i ”Ja visst gör det ont”.)

Vi lever i en tid när alla våra ägodelar på många sätt anses vara en förlängning av din person. Du är inte bara vad du äter. Du är vad du läser, vad du kör, vad du cyklar, vilket schampo du väljer och kanske allra mest – hur du bor. Det är lätt att jämföra sig med dem som är bäst på varje enskilt område. Det kallas additionsstress.

Men ditt hem är inte du, den är den plats där du lever och verkar. Och genom Hoffice kan andra personer verka där också. Och de jobbar precis lika bra om det finns brödsmulor i köket, om fönstren är lite smutsiga, om soffan sett sina bästa dagar och om du har en tvättkorg framme. Chansen är rent av att dina gäster trivs lite bättre om de ser att det inte är så perfekt, och chansen blir större att de vågar bjuda tillbaka. Ta språnget, bjud in till Hoffice – se det gärna som anti-städterapi!

Bjud på något! Något som till skillnad från ett perfekt hem faktiskt visar vem du är. Om du gillar att laga mat kan du göra det. Mättande glutenfri vegansoppa rekommenderas. Men det går lika bra att låta alla ta med sig egen lunch. Eller erbjud en del av måltiden som smör, knäcke eller en kålsallad. En skål mandariner … Är du bra på att leda ett gympa-pass kan du göra det. Tycker du om att pyssla hemma så erbjuder du trivsel. Tända ljus vid lunchen? Kanske är du en fena på att välja skön musik? Duka upp goda teer. Gör kaffe med kardemumma! Är du bra på att lyssna eller inspirera? Jamen, gör det! Har du inte wifi? Perfekt, då blir det en retreat-dag. EN GREJ! Ingen förväntar sig att du ska göra allt!

Dela upp ansvaret. Berätta vad du vill göra och vad du önskar dig av gruppen redan i inbjudan. Bara för att du är värd behöver du inte ha hela ansvaret. Be någon att sköta tidtagning. Någon annan kan ta hand om disk. En tredje kan vara lekledare. Gruppen – inte värden – har ansvaret för att det blir en bra dag!

Man behöver inte bonda. Ni är tillfälliga arbetskamrater. Många kommer säkert att fördjupa relationen. Alla dagar och alla faser i livet är man inte öppen för nya bekantskaper. Det är just det som är fint med Hoffice. Man binder inte upp sig för en fortsatt relation. Bara att följas åt på vägen en liten bit. Det är vackert så. Slappna av!

Det är ditt val att bjuda in! Förvänta dig inga gentjänster. Såna måste erbjudas spontant. Personligen gillar jag att ha folk hemma. Och eftersom jag bor i en förort lockar jag gärna med god mat. Jag ogillar att förlora tid på resor och för mig är det enklare och mer tidseffektivt att ha folk hemma än att ge mig ut. Gäster står aldrig i tacksamhetsskuld, alla ger så mycket de kan utifrån den plats i livet hen befinner sig.